‘Doula’ is een oud-Grieks woord en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula kun je zien als zwangerschaps- en geboortecoach. Zij is er voor de mentale en fysieke ondersteuning van de a.s. moeder en vader. Medische adviezen worden gegeven door de verloskundige of de gynaecoloog, dus daar is een doula nooit verantwoordelijk voor.

Geboortes vinden tegenwoordig vaak in een medische setting plaats en daardoor kan het een extra uitdaging zijn om helemaal in je bubbel te komen tijdens de bevalling. Ik kan je als doula helpen om een veilige sfeer te creëren waarin de hormonen kunnen doen wat ze moeten doen. De constante aanwezigheid van een doula heeft bewezen gezorgd voor onderstaande cijfers.

De doula en de wetenschap

Het bekendste onderzoek over de effecten van de doula is dat uit 1993 van de Amerikanen Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. De resultaten toonden:

50% minder keizersnedes
25% kortere duur van de bevalling
60% minder verzoeken om een ruggeprik
40% minder inleidingen
30% minder verzoeken om pijnbestrijding
40% minder kunstverlossing


Tijdens de zwangerschap


Tijdens de zwangerschap begeleid ik jullie bij de voorbereiding van de bevalling. Ik help bij het maken van jullie geboortewensen (ook wel geboorteplan genoemd), bied een luisterend oor, beantwoord niet-medische vragen en ondersteun jullie ook mentaal tijdens de zwangerschap. Wanneer er onzekerheden of spanningen zijn, als er een medische indicatie is, als het allemaal nieuw is, als je er alleen voor staat, of je vindt het gewoon fijn om altijd iemand met verstand van zaken, die helemaal bekend is met jouw situatie en wensen snel te kunnen bereiken, dan kan ik als doula voor jou de uitkomst zijn. Vanaf 37 weken zwangerschap sta ik 24 uur per dag voor jullie op wacht en ben dus dag en nacht oproepbaar voor de bevalling.


Geboortewensen bepalen
Hoe zie jij jouw bevalling voor je? Wat is voor jou, je partner en je baby belangrijk tijdens de geboorte? Hoe wil jij jouw bevalling inrichten en waar kun je dan aan denken?

Bij het vinden van antwoorden op deze vragen kan ik je helpen het bos te vinden door alle bomen. Samen bespreken we verschillende punten die je in een geboorteplan, zelf noem ik het liever geboortewensen, kunt opnemen. Ik geef jullie daarbij allerlei informatie en jullie bekijken dan later samen wat het beste bij jullie past. Een ‘geboorteplan’ klinkt alsof je de geboorte zelf zou kunnen plannen. Dat is natuurlijk niet het geval, maar je kunt de geboorte wel voorbereiden. Je denkt dan na over wat jullie wensen zijn in de ideale situatie, maar ook wanneer het allemaal anders loopt dan je hoopt.

Vergelijk het maar met een concert. Een muzikant gaat ondanks dat hij zijn instrument beheerst ook niet zonder te repeteren het podium op. De meeste tijd gaat in de voorbereiding zitten, maar of de muzikant een foutloos concert geeft, weet je ook niet vooraf. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen toch gemaakt zijn om te baren en dat vele vrouwen je voor zijn gegaan. Allemaal waar, maar het is toch fijn als niet alles tijdens de bevalling op je af komt. Wanneer je hebt nagedacht over bepaalde zaken en je jullie voorkeuren helder hebt, is het beter mogelijk om de regie van de geboorte te behouden. Ook wanneer je voor een keuze gesteld wordt, ben je beter in staat om een bewuste keuze te maken dankzij de voorbereiding. De meeste vrouwen die niet goed terug kijken op de geboorte van hun kindje, wijten dat aan dat ze overvallen werden door de situatie en dat ze zich overgeleverd aan iedereen hebben gevoeld in een heel kwetsbare situatie. Door een juiste voorbereiding, maak je voor jezelf de kans veel kleiner op een dergelijke ervaring.


Spinning Babies tijdens de zwangerschap
 
Tijdens de zwangerschap kan ik je oefeningen en houdingen aanleren van Spinning Babies. Door deze oefeningen te doen, breng je de banden en weefsels in het buik- en bekkengebied in optimale balans, conditie en (ont)spanning, zodat de baby in de juiste positie gaat of blijft liggen en op een soepele manier geboren kan worden. Een heel goede fysieke voorbereiding op de geboorte dus.

Een baby gaat liggen in de positie, waar de meeste ruimte is in de baarmoeder. Waar die ruimte zit, wordt grotendeels bepaald door de spanning of ontspanning van de banden en weefsels rondom de baarmoeder. Door de banden en weefsels in balans te brengen qua symmetrie en spanning, ontstaat er ruimte op de juiste plaatsen, waardoor de baby gaat liggen in de optimale positie om geboren te kunnen worden. De baby heeft ook de juiste (ont)spanning van de banden nodig op de draai door het bekken naar buiten te kunnen maken.

Baby’s die in stuit liggen (met de billen naar beneden in plaats van met het hoofd), zijn dus ook geen ‘dwarse’ kindjes, maar zij hebben de ruimte om zo te gaan liggen, omdat er bijvoorbeeld op andere plaatsen meer (of zelfs teveel) spanning in de banden is. Met de technieken van Spinning Babies zijn er al vele kindjes uit zichzelf gedraaid naar hoofdligging. Ook baby’s die met hun hoofd naar beneden liggen kunnen in een minder gunstige positie liggen. Zij kijken bijvoorbeeld naar de rug van de moeder of hebben de nek gestrekt in plaats van de kin op de borst. Ook in deze situaties kan ik je technieken van Spinning Babies aanreiken die ervoor zorgen dat de baby in de juiste positie gaat liggen.


De geboorte

Wanneer de geboorte is begonnen, kom ik naar jullie toe en ik blijf tijdens constant bij jullie. Tijdens de bevalling help ik de moeder, maar zeker ook de partner, om zoveel mogelijk te ontspannen. In een ontspannen en warme sfeer, kan een vrouw het beste bevallen en ik heb als doula allerlei tools en tips om die optimale bevallingssfeer te creëren. Ik kan massages geven, rust bewaren en uitstralen, de a.s. vader ondersteunen, helpen om de optimale baringshouding te vinden, je helpen met ademhalingstechnieken, je ondersteunen met homeopathie en er gewoon zijn voor wat je nodig hebt. Daarnaast kan ik een tussenpersoon zijn voor het medische team en de ouders. Ik kan zorgen dat gegeven informatie nog eens herhaald of vertaald wordt en vragen om tijd en rust om beslissingen te nemen, zodat jullie als ouders helemaal achter de genomen beslissing kunnen staan. Dit laatste is een heel belangrijk aspect om positief terug te kunnen kijken op de bevalling, ongeacht hoe deze verlopen is.


Na de geboorte

Na de bevalling kan ik je helpen met de eerste voeding en ook in de eerste uren na de bevalling ben ik er helemaal voor jullie. Pas wanneer alles rustig is na de geboorte en jullie er klaar voor zijn, neem ik afscheid. Ik kan jullie ook aanbieden om foto’s te maken van de bevalling en de eerste uren na de geboorte. Deze foto’s worden als erg waardevol gezien.
In de kraamweek kom ik nog op visite om over de bevalling na te praten. Het wordt door ouders als heel fijn ervaren om alles wat er gebeurd is op deze manier te verwerken. Er kunnen vragen zijn over hoe het gelopen is en omdat ik er constant bij was, kan ik wellicht helpen bij deze vragen. Ook schrijf ik indien gewenst een geboorteverhaal. Dit is een mooi verslag van de hele geboorte en de eerste uren daarna, en erg waardevol om te hebben en te bewaren voor later.

Ook in de weken na de geboorte kun je bij me terecht als je vragen hebt over bijvoorbeeld de (borst)voeding of het slapen, ik kan je uitleg geven over draagdoeken/ergonomische draagzakken. Verder ben ik er voor je om een luisterend oor te bieden als je ergens mee zit.

 







Ik werk samen met Iris, doula uit Eindhoven